Цвета Караянчева, председател на 44-то НС и водач на листата

...
 Цвета Караянчева, председател на 44-то НС и водач на листата
Коментари Харесай

Цвета Караянчева изкачи връх Каймакчалан – една от българските светини-костници

 Open photo

 

Цвета Караянчева, ръководител на 44-то Народно събрание и лидер на листата на Политическа партия ГЕРБ в Кърджалиq изкачи връх Каймакчалан – една от българските светини-костници, част от героичната ни военна история. Направи го за трети следващ път, спазвайки традицията, завещана ни от починалия Красимир Узунов - офицер, публицист, откривател на българската бойна популярност. Тази година се означават 106 г от борбата при Каймакчалан – място, трансформирало се в синоним на родолюбие и всеотдайност в името на Отечеството, в мяра за родова и национална памет.

Върхът е висок 2524 м и се намира на границата сред Гърция и Северна Македония. Там се води едно от най-жестоките сражения с присъединяване на български войски през Първата международна война. От 2016 г насам български жители, военни и представители на страната изкачват върха при започване на септември, с цел да се поклонят пред подвига на предците ни. Над 6000 офицери и бойци водят война на Каймакчалан в края на август 1916, по-малко от 800 оцеляват. Вражеската артилерия съумява да срине скалите – оръдейният огън снижава планината с 11 метра. Но не пречупва българите.

„ Поклонихме се пред паметта на хилядите починали български воини. Често се оплакваме, че живеем в дребнаво време, стъпили на раменете на исполините от предишното. Този обред е превъзходен мотив да оставим долу в ниското мимолетните предизборни пристрастености и да поемем по пътя на българската Голгота. Бяхме представители на разнообразни политически сили, хора с разнообразни вярвания и пристрастия, само че обединени от поклонението си към безконечните часови на Каймакчалан “, посочи Цвета Караянчева.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР